Rusland lijft de Krim formeel in, zo maakte president Poetin dinsdag duidelijk.
De Russische president Vladimir Poetin en leiders van de Krim hebben dinsdag een verdrag getekend waardoor de Krim onderdeel wordt van Rusland. Poetin zei in de Doema, het Russische parlement, dat een meerderheid van de Russen en de Krimbewoners voor aansluiting bij Rusland is.
Het referendum afgelopen zondag op de Krim is overtuigend en legaal. “In de hoofden en harten van de bevolking is de Krim altijd een onafscheidelijk deel van Rusland geweest”, zei Poetin dinsdag in een toespraak tot het Russische parlement.
De Krim krijgt volgens hem drie officiële talen, het Russisch, het Oekraïens en de taal van de Krim-Tataren. De goede relaties met het broedervolk van Oekraïne zijn altijd van cruciaal belang voor Rusland, zei Poetin. De nieuwe machthebbers in Kiev deed Poetin af als coupplegers.
In een ruim drie kwartier durende speech beschreef Poetin de Krim als ondeelbaar stuk van Rusland. Ook beschuldigde hij het Westen van een terugkeer naar de Koude Oorlog door zijn sancties en pogingen de inlijving tegen te houden. ,,In de harten en hoofden van mensen is de Krim altijd een on losmakelijk deel van Rusland geweest. Deze houding, gebaseerd op waarheid en recht, is van generatie tot generatie overgedragen.”
Poetin ontkende de beschuldiging dat Rusland ook andere delen van Oekraïne wil inlijven. "Geloof de mensen niet die je bang willen maken voor Rusland en die roepen dat andere regio's na de Krim zullen volgen. We willen geen opsplitsing van Oekraïne, dat hebben we niet nodig.''
Oekraïne erkent de Russische 'overname' van de Krim niet. Het land heeft steun van Europese mogendheden en vooral van de Verenigde Staten.
Poetin beschermt 'Russisch belang'
Poetin gaf in zijn toespraak aan dat Rusland met de Krim tevreden is en niet meer aanspraken op Oekraïne heeft. De Krim is al sinds de 18e eeuw de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot en het schiereiland werd in 1954 ten tijde van de Sovjet-Unie bij de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne ingedeeld.
Poetin bekritiseerde de VS fel en zei dat het buitenlands beleid van de Amerikanen is gebaseerd op grof geweld of ,,de heerschappij van het geweer'' en op de misvatting dat ze denken dat ze uitverkoren zijn. Op de Krim is geen schot gelost, beklemtoonde Poetin. Hij is naar eigen zeggen niet uit op een confrontatie met het Westen, maar op bescherming van de Russische belangen.
Sancties EU tegen Rusland
De Europese Unie kondigde maandag nieuwe sancties af wegens de Russische agressie op het Oekraïense schiereiland Krim en een omstreden referendum over afscheiding van de Krim. De EU-lidstaten besloten in Brussel tot gerichte maatregelen tegen 21 verantwoordelijken uit Rusland en de Krim. Zij mogen de EU niet in en hun Europese tegoeden worden bevroren.
Op de zwarte lijst komen acht Krim-politici, de rest zijn Russische politici en hooggeplaatste militairen, meldde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier. De lijst kan de komende tijd worden aangevuld, eventueel al op de Europese top eind deze week in Brussel.
De nieuwe sancties volgen op een omstreden referendum over de aansluiting van de Krim bij Rusland. Eerder deze maand besloot de EU al tot opschorting van de onderhandelingen over visavrij verkeer en over een nieuw algemeen akkoord met Rusland.
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde eerder maandag nieuwe Europese sancties tegen Rusland onvermijdelijk. Hij zei dat kort voor beraad met zijn collega's in Brussel over de crisis op de Krim.
Ondanks een oproep van de EU aan Rusland om de spanningen op de Krim af te bouwen en met Oekraïne te gaan overleggen, steunde Moskou de volksraadpleging. ,,Het referendum is in strijd met de grondwet van Oekraïne en het gevolg van militaire agressie. Het houden van het referendum werd niet erkend, dus wordt ook de uitslag niet erkend. Sancties zullen op die manier onvermijdelijk worden'', aldus Timmermans.
De Europese Unie maakte onlangs op een speciale top al duidelijk dat Rusland met nieuwe sancties moest rekenen, als het niet zou inbinden. Om Moskou nog meer onder druk te zetten, sluit de EU voor de komende tijd een derde stap niet uit. Het gaat dan om zware economische sancties.
Dijsselbloem: Krimcrisis zal economisch herstel niet breken
De internationale crisis rond de Krim zal het economisch herstel in Nederland niet in de knop breken, zei Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag bij RTL 7.
Wel is hij bezorgd over het negatieve effect dat er vanuit kan gaan op de wereldhandel. Groei in de wereldhandel is belangrijk voor de Nederlandse economie. Als die stagneert, heeft dat gevolgen voor de Nederlandse economische groei. Volgens het Centraal Planbureau kan de groei daardoor dit jaar dalen tot 0,25 procent (in plaats van 0,75 procent).
Rusland is een exportland voor Nederland, maar niet de grootste handelspartner. ,,Dus het is niet zo dat het herstel in de knop zal worden gebroken, maar we hebben wel een gezamenlijk belang om dit op een goede manier tot rust te brengen'', aldus Dijsselbloem.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl